4 juni: Merano -Trento
04 jun. 2012
🇮🇹
vanuit Italië
Gisterenavond fietsten wij nog even naar de Jeugdherberg om jullie eerste reactie te lezen. Ons account is nog actief en jullie reacties zijn hartverwarmend en leuk om te lezen. Het weerbericht stemt ons minder positief: morgen meer dan 10 mm. regen en 11 graden. Lijkt Nederland wel.
's Nachts om 4 uur, als Jos zijn nachtelijke plasje, doet begint het ineens keihard uit het noorden te waaien en om 6 uur klettert de regen op de tent. Als wij om 7 uur op willen staan houdt het herfstweer nog in volle hevigheid aan. Toch er maar uit en in een rap tempo pakken wij de spullen in de tent droog in. We bergen ook de binnentent weer droog op en dan er uit om de tassen aan de fietsen te hangen. Dan de buitentent met footprint (vroeger heette dit gewoon grondzeil) in een pakket mee achter op de fiets onder een afdak. Hier ruimen wij de spullen verder op en eten een broodje.
Afrekenen en om 8.30 rijden wij door de stromende regen met een straffe noordenwind in de rug naar het zuiden. We zien wel hoever we komen. Campings zijn er straks op deze route niet meer en wij slapen vannacht dus in een droog bedje. Blik op oneindig en trappen maar. Twee uur later naderen wij Bolzano en hebben flink trek in koffie en zin in een halfuurtje droog zitten, maar de route gaat langs de stad en door de regen en de blik blijkbaar nog op oneindig zien we zomaar het bordje 'einde Bolzano'. Dan maar weer verder. Tot Bolzano zijn wij 1 koppeltje fietsers tegengekomen. Nu is het ook niet echt fietsweer, maar als reactie op de vraag van Hans: wij fietsen meestal kilometers in de eenzaamheid. Rond de steden wordt het wat drukkers, maar verder: rust.
Bij Laives zien wij een restaurant, maar dat blijkt gesloten. Deemoedig vragen we aan een mevrouw die er in de regen de ramen zeemt of zij misschien toch 2 kopjes koffie heeft. Zij moet het gaan vragen en als wij even later de patroon het doel van onze reis vertellen, gaan alle deuren open, zet hij koffie voor de twee verzopen katten en serveert hij zelfs apfelstrudel. De schoonmaak gaat gewoon door. Bij het afrekenen vertelt de eigenaar dat hij fruitteler is en zaken met Nederlanders doet en zet hij ook nog even een stempel in ons paspoort.
Weer verder door de regen en door de harde noorder wind gaan wij rap vooruit en zetten ons einddoel voor deze dag op Trento. Wij besluiten gelijktijdig morgen door te fietsen naar Verona, waar wij dan 2 dagen te tijd nemen om de stad te zien. Geen opera, want het seizoen is nog niet begonnen.
Onderweg fietsen ons 2 jongens tegemoet. Zij komen uit Mexico en fietsen van Rome naar München en dan naar Spanje en weer naar huis. In St. Michelle All Adige Eten wij een Italiaanse nudelsoep (2 deegballen in eens plasje onbeduidende soep) en doen er voor de smaak maar een glas wijn bij. Als wij buiten komen regent het nauwelijks meer. Nu verder naar Trento door het mooie dal van de steeds meer aanzwellende Adige met in het dal eerst fruitboomgaarden en verderop wijngaarden.
In Trento vinden we een bed in het Youth hotel en gaan daarna de stad verkennen en krijgen wij in de Dom van de koster een stempeltje.
We zijn ruim 90 km. dichter bij Rome.
{{ reactie.post_date.date | formatDate('DD MMM YYYY HH:mm') }}