Gerda en Jos fietsen naar Rome

20 juni: Narni - fiano romano

Nadat wij gisteren in door de campingeigenaar naar de plaatselijkepizzahut waren gebracht en ook teruggehaald, vertelde hij tijdens terugtocht in gebroken Frans dat op de camping een schrijver van een boek was aangekomen en dat die schrijver vanavond een soort lezing zou gaan houden. Bij aankomst bleek het Hans Reitsma te zijn, de man die de routebeschrijving van Amsterdam naar Rome heeft gemaakt. 's Avonds bij de tent van onze mede Romefietsers Mieke en Theo uit Amersfoort, vertelde Reitsma dat hij de route controleerde en m.n. constateerde dat er op bepaalde delen veel meer autoverkeer is dan een aantal jaren geleden. Nou dat zijn wij met hem eens, maar wat is het alternatief? Mag hij uitzoeken. In ieder geval leuk om met hem te praten. Als wij vanmorgen om 7.45 wegfietsen is de temperatuur al boven de 25°, maar het voelt nog relatief fris aan. Alle ritten van de laatste dagen zijn best zwaar. Zo ook vandaag. Wij fietsen voor een groot deel over de oorspronkelijke verbindingsweg naar Rome en die loopt begrijpelijk van plaats naar plaats. Maar vroeger bouwden men de steden en dorpen op stratische hoge plaatsen, dus wij moeten ook van hoog naar laag, zoals dat de afgelopen dagen steeds het geval was. Vandaag is er een klim die echt heftig is: 2 km. 12° en daarna nog een aantal kilometers 5 tot 8. Die hebben we ook overwonnen. Na 11 uur, als de temperatuur duidelijk boven de 30° komt gaat de warmte ook haar tol eisen. Gerda heeft duidelijk meer last van de warmte dan Jos en dat vreet energie. Maar zoals Gerda is ze gaat door. Vandaag geen stempels. Wel kerken, zelfs uit de 10e eeuw en wel open, maar geen mens te zien. Wij staan op een Happy Familypark in Fiano Romano en bij het zwembad krijgen wij koffie van een mevrouw uit Deventer die met ASCI een rondreis hebben gemaakt. Met Jos en Riek uit Reusel? Inmiddels hebben wij per mail onze komst aangekondigd bij de Kerk van de Friezen in Vaticaanstad. Kunnen ze er vast rekening mee houden. Ook gevraagd of er nog een bezoekje aan de Paus in zit. We wachten af. Oh ja we hebben nog een halve liter euro loodvrij getankt voor onze brander. Het pompstationhouder vond het wel grappig. We zijn er bijna, maar nog niet helemaal zingen we bijna (vroeger gevolgd door: we hebben een potje met vet...... een eindeloos lied). Morgen fietsen wij naar de camping aan de Tiber en vrijdag, zonder bepakking Rome in. We willen met onze fietsjes op het St. Pietersplein staan, het ultieme einde. Jullie lezen en zien het wel. De climax nadert.

Koen, Anja en Niels

Een half litertje loodvrij voor de brander, ja, ja. Gaan jullie nu bekend maken dat jullie stiekem op de Solex zijn gegaan.

Het was goed om jullie even te zien en horen via FaceTime, helaas hadden jullie alleen beeld en geen geluid. Maar dankzij het al oude pen&papier-principe konden we toch nog wat aan jullie overbrengen. Geniet van de laatste kilometers en daarna uiteraard van de kroon op jullie werk: met de fiets op het St. Pieterplein.

Tot volgende week donderdag!!!

Liefs en knuffels!

Jos en Riek Graat

Hallo Gerda en Jos , wij haken wel erg laat in maar ik kan je vertellen dat wij ondertussen ook een marathon gedaan hebben. Wij hebben inderdaad met ACSI een rondreis gedaan over Sicilie. Voor we vertrokken zijn we gestart met de bouw van het huis van Karel en Jeanine in eigen beheer. We vertrokken bij de eerste zolder, en kwamen terug toen de tweede half weg was. Nu 4 weken later staan de schoorstenen er op en gaan deze week de pannen er op. Je begrijpt dat wij niet achter de computer hebben gezeten. Ik kwam dus deze week achter jullie verhaal. Sorry.Sorry. Ik vind het overigens wel een geweldige prestatie. En het toont ook van erg veel moed om naar Rome te fietsen. Ik denk dat jullie dan ook trots mogen zijn met zo"n prestatie. Jullie zullen zeker erg veel gezien en beleefd hebben. Ik heb wel even achter de computer gezeten om de verhalen te lezen. Ik zag ook dat de wereld klein is en dat je enkele van onze bekenden bent tegengekomen. En dat je in voor ons bekende plaatsen bent geweest zoals Assisie Fiano Romano en net ten zuiden van Bolsena hebben we een dag eerder zelfs op de camping overnacht. Wel jullie zijn er bijna wij wensen jullie nog een mooi verblijf in Rome en een goede terugreis Tot horens en ziens in Nederland.

Jos en Riek Graat

hans&ria

Het komt allemaal wel heel 'close'. Het ultieme is gepresteerd en ligt op de route naar... Het is min of meer al gezegd. Rome....ongev.2500 jaar oud. Imponerend, regerend eeuw na eeuw. Athene de wijsheid, Rome de heerser en Parijs met Napoleon. De fundamenten van... Jongens jongens wat gaat er in jullie koppies om. "We hebben het geflikt?" "We hebben de doelstelling gehaald?" Of wordt het het verhaal van de ontmoetingen, de levenslessen, de echte rijkdommen van het leven?????? We horen het van jullie........Maar emotioneel wordt het.....met of zonder Benedictus de 16e maar wel de Kerk der Friezen, de Sint Pieter en mogelijk mijn 'vriend' :Antoin Bodar. Trap voor trap - hand in hand....TOP TOP

Ria en Henk

Lang naar uitgezien en nu bijna volbracht. Dat is wel kicken denk ik.

Tante Gré Ome Harry

Nou, de laatste loodjes dan. Nog veel asterkte en eind goed al goed moeten jullie dan zingen. De melodie weet ik er niet van. Doen jullie de groeten aan Benedictus van ons ?? Zeg maar die uit Maastricht, dan weet bhij gerust wel. Hartelijke groeten van ons uit Maastricht.

Sonja

Wat fantastisch jullie gaan gewoon heel gestaag door en dan zijn jullie er alweer bijna.
Hoe lang zijn jullie nu weg, 5 weken en dan al met de fiets aan de gemeentegrenzen staan van Rome.
Respect hoor!
Hopen dat jullie nog genoeg puf overhebben om de stad te bezichtigen en anders ga je gewoon midden op het St Pieterplein zitten met de fietsen dan zullen er genoeg mensen zijn die jullie aanspreken.
Succes nog met de allerlaatste etappe(s).

Hetty

Geweldig dat jullie er nu gewoon bijna zijn. Fantastisch! M'n complimenten. Heel veel succes gewenst bij het laatste stukje. En genieten hè, wanneer jullie op het St. Pieterplein staan met de fietsen. Super!!!

Siem en Ria

Zit net jullie zonnige verhalen te lezen terwijl hier een ENORME BUI LOSBARST!!!!!!! Als ik jullie was bleef ik in het lekkere warme zonnige land, gewoon een kamertje huren bij de Paus.
Geniet er nog maar van zolang het kan want voor jullie het weten zitten jullie weer thuis met onweer en regen. Liefs Siem en Ria

Co en Lia

Inderdaad, jullie zijn er bijna, fantastische prestatie hebben jullie gedaan, dat moest vader Willemse weten, dat z'n dochter en schoonzoon op de fiets naar de Paus op bezoek zijn gegaan, en dan krijgen jullie ook nog een soort huldiging in de Friese kerk, Jos je maakt wel fotoos van de fietsen met jullie erbij, bij de fontein op het St. Pieterplein, dan kan je die levensgroot thuis dan op hangen en iedere keer als die foto dan ziet, denk je 'ja, dat hebben wij gepresteerd". Gerda en Jos nog veel sterkte voor de laatste km, lieve groetjes van ons.