Gerda en Jos fietsen naar Rome

9 juni: Montagnana - Ferrara

Vanmorgen de gebruikelijke activiteiten en kort voor negen uur fietsen wij door Motagnana voor onze rit naar Ferrara. Verder door de Povlakte met een vergelijkbaar beeld als gisteren, met dit verschil dat wij gisteren dachten aan de Betuwe, maar vandaag komt meer het beeld op van de Noordoostpolder. Het weer is ook gelijk aan dat van gisteren, grauw en af en toe een spat bij zo'n 20 graden. Onderweg proberen we nog een stempeltje te bemachtigen, maar de kerken dicht of er is niemand. Tot bij de kerk in Valdentro waar Jos een zwarte man in zwarte kleding het gebouw naast de kerk binnen ziet lopen. Aanbellen en daar is hij weer. Hij kijkt onderzoekend naar ons en de rode paspoorten, pak ze aan en gaat zonder iets te zeggen naar binnen. Wij wachten buiten geduldig tot hij na eenwat lange tijd terug komt en ons de gestempelde kaarten teruggeeft. Hij is nu veel spraakzamer en wil ook wel met Gerda op de foto. Wij denken dat hij de stempels van zijn collega's bestudeerd heeft en denkt: ik ben in goed gezelschap. Een stevige hand en wij gaan weer verder. Niet ver voor Ferrara fietsen wij lang de Po en even later steken wij de rivier over. Na 74 km. fietsen wij de camping bij Ferrara op.  Het is inmiddels zonnig en 30 graden geworden. Wij beginnen te begrijpen wat het betekent om hier bij 35 graden te fietsen. Tent opzetten en het centrum in. Zullen ze hier ook Hefe Wiezerbier hebben? De ervaring in Ferrara is toch wel apart. Al snel zien wij een groot kasteel en als wij die weg verder rijden komen wij bij de Dom. Die is tot onze verbazing gesloten en afgezet met wit-rode linten. Wij zien dit bij meer historische panden en uit wat wij horen leiden wij af dat dit uit voorzorg is voor instortingsgevaar bij eventuele naschokken van de aardbeving. In de straat liggen ook de restanten van een schoorsteen die naar beneden is gekomen. Het is wel heel gezellig druk en we zijn ook nog getuigen van een gevecht tussen Romeinen en barbaren. Een mooie stad! Toch maar een witbiertje genomen en wij slapen gelukkig in een tent, dus veel kan er niet op ons hoofd vallen.