Gerda en Jos fietsen naar Rome

10 juni : Ferrara-Ravenna

Zo de verhalen en foto's van 8, 9 en 10 juni zijn weer toegevoegd. Jullie houden nog wat fotot's van Ferrara tegoed. Het uploaden duurt eindeloos. Tent opgeruimd en ontbijten. Gisterenavond kwamen op de camping een koppel uit Asten, die op de terugtocht zijn. Vanuit Nederland naar Florence en nu terug naar Bregenz en dan met de trein naar huis. Ook de jongeman uit Amsterdam die wij op de camping in Verona hebben gesproken, komt 's avond aan en maakt haast want Nederland moet voetballen. Later horen en lezen wij dat het een slechte wedstrijd was, die met 0-1 is verloren. Wij zijn nu bezig met andere dingen, maar kunnen niet om het EK heen want in Italië leeft dit toernooi vanzelfsprekend ook, dit ondanks alle misère rond omkoping. De route brengt ons eerst door Ferrara en de Duomo is open. Jos naar binnen en treft in de sacristie een mevrouw, die met een non de voorbereidingen treft voor de mis van 9.30 uur. Zij loopt naar voor in de Dom, maar dirigeert Jos dat hij achterin moet wachten. Zij komt terug met 2 onduidelijk gestempelde paspoorten en geeft nadrukkelijk aan dat wij een bijdrage in het offerblok moeten doen. Bij gebrek aan kleiner doet Gerda 5 euro's in offerblok en de mevrouw houdt niet op met het roepen van gratia. Weer iemand blij gemaakt. In tegenstelling wat wij hoorden is de Dom van binnen in takt. Geen zichtbare schade door de aardbeving. Na Ferrara is het beeld van de wereld waar wij door fietsen gelijk aan de vorige 2 dagen; vlak en grote akkers met graan en mais. Zelfs slootjes met riet gaan aan ons voorbij. In de loop van de dag steekt er een sterke wind uit het zuidwesten op, je snapt het, onze rijrichting. Onderweg passeren en komen ons Italianen tegemoet, die ons enthousiast aanmoedigen. Leuke ervaring. In de buurt van Marrara denken wij dat wij de route naar Florence i.p.v. die naar Ravenna nemen. Martin en zijn vrouw uit Amsterdam voegen zich bijkans en samen vinden we de goede route. Wij gaan ieder ons weegs, maar verder vangt Martin ons op en vraagt of wij koffie met hen willen drinken. Graag! Twee capuccino's verder gaan wij weer op pad en als afscheid maken wij foto's van elkaar. Bij de Co-op vraagt een jonge Italiaan naar de situatie in NL. Niet florissant zegt Jos, maar hij geeft aan dat in Noord Italië de situatie dramatisch is. Hij heeft 5 baantjes om de kost te verdienen en gaat in het najaar naar Frankrijk op hoop van beter. Wij hopen het met hem. Verder naar Ravenna worden de wegen rechter en krijgen wij de wind (een vijfje denken wij) vol tegen, dus werken. Gerda haar knie is nog niet zo als voor Verona en ook Jos zijn knie(en) beginnen heftig te protesteren. Toch maar door en Gerda adviseert Jos om niet te veel met de voorvoet te trappen, maar kort voor de hak. Advies van de fysiotherapeut. In de loop van de tijd helpt dit. Rond 18.00 uur vinden wij na enig zoeken de hostel en krijgen een heerlijke kamer met ontbijt. In de stad een Italiaans menuutje genomen en zijdelings de wedstrijd Italië-Spanje beleefd. Wat een herrie maken die Italianen. Nu slapen en morgen, we weten het nog niet. Aanvankelijk wilden we een dagje Adriatische zee doen, maar hier is het ook raar weer. Nu weer zwaar bewolkt met nog steeds veel wind, maar de temperatuur is prima (25+). Jullie lezen nog wel wat we doen.

Koen

Het wordt inmiddels een cliché, maar wat een genot om vanachter de laptop de reis mee te mogen maken. Terwijl jullie hard tegen de wind in trappen geniet ik onder het genot van een Hollands bakkie van jullie verhalen en foto’s.

Ondanks dat ik geen bordje “Rome” gezien heb komt het einddoel toch echt bijna inzicht. Wat een prestatie leveren jullie (ook al een cliché?). Erik Breukink kan misschien nog wel wat doorzetters gebruiken in Le Tour de France, start 30 juni in Luik, moet lukken toch, of toch maar vanaf 28 juni met de voetjes omhoog in Havelte van de beelden van Le Tour?

Liefs en een dikke zoen!!!

Anna, Mette, Rhea & Harry

Mooi om zo de route naar Rome te volgen op Google Maps. Imposant om ook te zien wat jullie al achter de rug hebben. Een hele sliert van fietskilometers ligt al achter jullie. De verbouwing in Havelte vordert ook gestaag. Jullie zien bij thuis komst wel hoe het er uit ziet. Vanavond zal ik nog een glas rode italiaanse wijn op jullie gezondheid drinken. Kus van de meiden en tot de volgende blog