18 juni: Assisi-Acquasparta
19 jun. 2012
🇮🇹
vanuit Italië
Assisi is een boeiende stad, maar na 2 dagen willen wij verder. De volgende etappe is ruim 100 km, maar bij een temperatuur van meer dan 35 graden en met de nodige colletjes is dat wat veel. Ons doel is Acquasparta ruim 60 km. verder. Wij fietsen om 7.15 van de camping af, uitgezwaaid door onze Italiaanse buurman, die ons gisterenavond een pot kersen gaf met het gebaar die hebben jullie nodig als fietsers. Het is nog redelijk koel en met ons vervolgen twee mannen uit Ursem hun tocht naar Rome. Het is geen wandeletappe vandaag, want we krijgen de nodige lange beklimmingen. We hebben een foto bijgevoegd met het hoogteprofiel van deze dag. Nagenoeg de hele etappe rijden we op de doorgaande weg, dus onrustig door de passerende auto's en vrachtauto's. De natuur in Umbrië is weer fantastisch. Wij rijden ook over de Via Francia, onderdeel van de weg waarlangs de Romeinen destijds Rome bevoorraden, maar de weg werd ook gebruikt voor troepenverplaatsing van zowel de Romeinen als de Barbaren. Na een paar uur rijden wij Bevagna in, een oud Romeins stadje met sfeervolle straatjes. Van de dienstdoende diender in het politiebureau krijgen wij 2 stempels een met de gemeentenaam en een van de politie. De gemeente verstrekt ze zelf niet. Verderop in een barretje drinken wij koffie en treffen daar de mannen uit Ursem weer aan. Alle dorpjes zijn eeuwen oud en dateren voor een groot deel van voor de jaartelling. Zo ook Massa Martana waar wij een broodje eten.
In het begin van de middag zijn wij in Ostello San Francesco, nog een echte jeugdherberg in Acquasparta. Gelukkig mogen wij direct naar een kamer, want het is buiten inmiddels breiheet. Lekker douchen en binnen wachten tot het buiten koeler wordt om het stadje te bezoeken.
We gaan wat drinken en kijken of de pastoor thuis is, maar er komt geen reactie op ons gebel. Als wij op een terrasje zitten passeert de jonge pastoor en Jos holt achter hem aan. In de sacristie wordt gestempeld. Alle restaurantjes zijn op maandag gesloten, dus maken wij een broodje in de jeugdherberg.
{{ reactie.post_date.date | formatDate('DD MMM YYYY HH:mm') }}